Inici » Insults en català » Abraçafanals: significat, variants i exemples!

Abraçafanals: significat, variants i exemples!

Abraçafanals!

Abraçafanals és una paraula composta pels mots «abraça» i «fanals», que no està recollida als diccionaris, i s’empra com a insult.

Però, saps què vol dir aquest insult? Aquí te n’expliquem el significat amb variants i exemples!

Significat d’abraçafanals

El mot abraçafanals significaria, en sentit literal, una persona que s’abraça als fanals. Aparentment, no sembla que tingui gaire sentit, però si repassem els dos significats d’aquest insult, veurem que té una certa lògica:

 1. Segons diverses fonts, aquest insult s’utilitza per descriure a les persones que són massa aduladores o pilotes i que no tenen criteri propi. Són els que van cap al llum que més els il·lumina.
 2. Aquest mot també serveix per a descriure a les persones que van borratxes pel carrer, perdent l’equilibri, fent tentines i agafant-se als fanals.

Variants d’abraçafanals

Altres formes d’escriure aquesta paraula serien «abraça fanals» o «abraçafaroles».

 • Abraça fanals: Com que el mot compost no apareix al diccionari, alguns correctors ortogràfics marquen la paraula com a errònia i suggereixen d’escriure-la separadament. Aquesta seria una possible raó de per què la trobem escrita amb un espai entremig en alguns textos.
 • Abraçafaroles: Possiblement per influència del «abrazafarolas» castellà, hi ha qui escriu abraçafaroles. Tot i que la paraula «farola» també existeix en català, no es refereix als fanals que trobem al carrer, les faroles catalanes són sinònimes dels fars que trobem a la costa. Que, per les seves dimensions, no semblen pas fàcils d’abraçar…

Exemples d’ús del mot abraçafanals

Aquí tens quatre frases amb exemples d’ús de l’insult, en el seu sentit de persona aduladora:

 • Durant la reunió, vaig adonar-me que el nou membre de l’equip era un abraçafanals, sempre donant la raó al director sense aportar idees pròpies.
 • La Laura sempre canvia d’opinió segons amb qui estigui; és la típica abraça fanals que no es manté ferma en les seves conviccions.
 • M’agrada la gent honesta i directa, no els abraçafanals que només busquen complaure a tothom sense mantenir una postura ferma.
 • L’actitud abraça fanals que té l’Àlex a la feina li està fent perdre el respecte dels seus col·legues, que prefereixen la sinceritat a la falsa adulació.

I aquí tens alguns exemples més, però en el sentit d’anar borratxo pel carrer:

 • Vas veure al Jordi l’altra nit? Estava tan borratxo que va acabar sent un abraça fanals, agafant-se a tot el que trobava.
 • Caminant per la Rambla a la nit, és fàcil veure més d’un abraçafanals, fent tentines d’un costat a l’altre del carrer.
 • Sempre em fa gràcia veure els abraça fanals després d’una nit de festa, intentant caminar en línia recta sense èxit.
 • Quan el bar va tancar, vam veure un grup d’abraçafanals, competint per veure qui podia caminar sense ajuda.

Esperem que aquests exemples t’hagin ajudat a entendre millor el significat d’aquesta paraula i que, a partir d’ara, la facis servir amb propietat. Insultem en català!

T’entenc menys que al Darth Vader menjant polvorons!Andreu Buenafuente