En aquest article, compartim curiositats de Barcelona que despertaran el teu interès i et faran enamorar de la ciutat.
Des de les seves platges fins als seus mercats, des dels seus museus fins als seus parcs, Barcelona és una ciutat que no deixa a ningú indiferent i que té molts secrets per descobrir.
Descobreix aquesta ciutat mediterrània i tot el que ofereix en aquesta guia de curiositats sobre Barcelona.
Curiositats dels monuments de Barcelona
Els monuments no només són testimonis de la rica herència de la ciutat, sinó que també amaguen secrets, històries i detalls sorprenents, una font d’autèntiques curiositats de Barcelona.
El Monument a Colom no assenyala cap a Amèrica
Sempre s’ha dit que l’estàtua de Cristòfor Colom assenyala amb el dit cap a Amèrica, ja que ell en va ser el seu descobridor, però realment assenyala cap al mar, concretament cap a l’illa de Mallorca. Segons sembla, la idea inicial era que assenyalés cap a Amèrica, però es va considerar que la població no entendria que el monument assenyalés cap a dins de la ciutat i, finalment, es va optar perquè assenyalés cap al mar.
Sabies que Barcelona té la seva pròpia Estàtua de la Llibertat?
Barcelona té una rèplica de la famosa Estàtua de la Llibertat de Nova York a la Biblioteca Arús (la primera biblioteca pública de Barcelona, situada al passeig de Sant Joan, número 26). L’Estàtua de la Llibertat barcelonina té més de 125 anys d’història i és una de les tres que existeixen en el món (les altres estan a Nova York i París). Aquesta estàtua, de 2 metres d’altura, té una inscripció diferent de l’original, que diu «Anima Libertas», en lloc de la data de la independència dels Estats Units. L’estàtua es va instal·lar coincidint amb la inauguració de la biblioteca el 24 de març del 1895, només nou anys després que s’inaugurés la de Nova York.
La Torre Eiffel podria haver estat a Barcelona
El creador de la torre, Gustav Eiffel, va proposar el projecte per a l’Exposició Universal de Barcelona del 1888, però els organitzadors van decidir que no s’adaptava al disseny de la ciutat i van rebutjar la proposta. Tanmateix, el següent any, a l’Exposició Universal a París, el projecte va ser ben rebut i la Torre Eiffel es va construir allà. Així que si no fos per això, la Torre Eiffel seria ara mateix a Barcelona i no a París.
Què vol dir la flama del Fossar de les Moreres?
Al Fossar de les Moreres (al costat de la Basílica de Santa Maria del Mar) hi ha un peveter amb una flama encesa que mai s’apaga, en record de les víctimes del 1714, any en què les tropes de Felip V van atacar la ciutat de Barcelona. Aquest peveter és un recordatori dels barcelonins que van morir defensant la seva ciutat durant el setge de Barcelona, i molts d’ells van ser enterrats en el Fossar de les Moreres, l’antic cementiri de la basílica de Santa Maria del Mar.
Curiositats sobre els edificis de Barcelona
Algunes curiositats de Barcelona les trobem en els seus edificis, autèntics testimonis de la història de la ciutat. Descobreix els secrets amagats darrere dels edificis més emblemàtics de la capital de Catalunya.
Gaudí no va ser l’arquitecte original de la Sagrada Família
Tot i que la Sagrada Família és l’edifici més reconegut d’Antoni Gaudí, aquest arquitecte modernista no va ser el primer d’encarregar-se del disseny d’aquest temple. Francisco de Paula del Villar va ser l’arquitecte encarregat de crear el projecte inicial l’any 1882, però posteriorment Gaudí va intervenir i va transformar completament el disseny original amb el seu inconfusible estil, cosa que va portar a la retirada de Villar del projecte.
La Sagrada Família té un quadrat màgic
A la façana de la Passió de la Sagrada Família, just al costat de l’escultura de la traïció de Judes, hi ha un quadrat màgic, format per 4 files i 4 columnes (que recorda a la quadrícula d’un sudoku).
Aquest quadrat té un total de 16 nombres, que si sumes els 4 números de cada columna, de cada fila o de les diagonals, sempre donen com a resultat el número 33, l’edat de Jesús quan va morir.
Curiositats sobre les tradicions de Barcelona
Per què se celebren les victòries del Barça a Canaletes?
Aquesta tradició té origen en el fet que entre el 1930 i el 1936, al número 13 de la Rambla de Canaletes, prop de la font, hi havia la seu del diari esportiu “La Rambla”, que penjava una pissarra amb els resultats dels partits del Barça.
Com que en aquella època no hi havia mitjans de comunicació immediats, com la tele o la ràdio, els aficionats del Barça s’hi acostaven per conèixer el resultat del seu equip, especialment quan jugava fora. I, si guanyava, ja ho celebraven allà mateix. D’aquesta manera la Font de Canaletes es va convertir en un lloc simbòlic i de celebració per als barcelonistes.
Conclusions de les curiositats de Barcelona
Barcelona és una ciutat plena de vida i personalitat, una destinació turística que atrau milions de visitants cada any per gaudir dels seus encants. Des de la seva arquitectura icònica fins a la seva deliciosa gastronomia, passant per les seves tradicions i costums únics, Barcelona té moltes coses per oferir als viatgers que busquen descobrir tots els secrets de la ciutat.
Crèdits: La fotografia del quadrat màgic de la Sagrada Família és de l’usuari IonutDragu, té una llicència Creative Commons Reconeixement i Compartir Igual 3.0 i l’hem trobat a Wikimedia Commons.
Altres continguts